contact via

Dobrodošli u hotel Slavija


Hotel Slavija svojom idealnom lokacijom omogućava Vam da uronite u čari života stare gradske jezgre i antičke palače. Smješten na zapadnom dijelu Dioklecijanove palače, okružen je kamenim uličicama koje vode do najpoznatijih kulturno povijesnih znamenitosti Splita kao što su Vestibul, Peristil, Jupiterov hram, Zapadna vrata, palača Milesi,…

Centar grada Splita u kojemu se nalazi Hotel Slavija gotovo pa je muzej na otvorenome gdje promatrač može uživati u tragovima života unutar urbane cjeline od antike, preko srednjeg i novog vijeka do suvremenosti.

Povijest hotela

Hotel Slavija najstariji je hotel s kontinuitetom rada unutar zidina Dioklecijanove palače, koja predstavlja jedno od najznačajnijih djela kasnoantičke arhitekture. Smješten je u privatnom, južnom dijelu Dioklecijanove palače, iznad dijela zapadnih termi te se i danas na više mjesta u samoj zgradi Hotela mogu vidjeti dijelovi antičkih zidova.

Novija povijest zgrade može se pratiti od kraja 16. i početka 17. stoljeća kad se iznad spomenutih, zapadnih Dioklecijanovih termi, izgrađenih u 4. stoljeću, podiže sklop renesansno – barokne palače Brešan koja se početkom 20. stoljeća adaptira u Hotel Slaviju. Hotel u to vrijeme ugošćuje neke od poznatih književnika, političara, glumaca, a prvo veliko preuređenje hotela odvija se desetljeće kasnije, 1926. godine, kada se podižu dva nova kata na zgradi. Hotel tada ima 35 luksuzno opremljenih soba. Moderno uređenje hotela bilo je zanimljivo stanovnicima grada Splita, a velika novost za grad Split bilo je uvođenje centralnog grijanja te vodovodne cijevi po sobama. Katovi su povezani dizalom, a na petom katu hotela uređena je terasa za goste kako bi uživali u vizuri Splita.

Slavija danas

Zgrada hotela Slavija je kao nacionalna kulturna baština pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a njezin položaj unutar Dioklecijanove palače istovremeno joj pruža zaštitu UNESCO-a kao međunarodnog spomenika kulture. Stoga je hotel, uz suradnju konzervatora, sačuvao svoj vanjski izgled u potpunosti. Unutrašnjost hotela prilikom nedavnog renoviranja predstavlja izvanredan spoj modernog uređenja u koji se savršeno uklapaju sačuvani ostaci kasnoantičke Rimske kulture.

U hotel se ulazi, penjući se kasnorenesansnim stubištem s urezima loze, grozdova, cvijeća i anđela s trubom, a iznad ulaza su sobe s renesansnim balkonima.

Hotel raspolaže s ukupno 25 soba smještenih na četiri kata. Katovi su povezani dizalom i stubištem, koje gostu omogućuje da svakim novim korakom otkrije djelić povijesti Splita, gledajući u antičke ili srednjevjekovne ostatke na zidovima.

Uz idealnu lokaciju u samom srcu grada Splita u neposrednoj blizini povijesnih znamenitosti Splita, kao što je katedrala sv Duje, palača Milesi, Jupiterov hram i jedinstveno povijesno nasljeđe, posebnost hotelu daju i sobe s malim renesansnim balkonima i prostranim terasama.

Sobe s terasama posebno su interesantne gostima, pogotovo ljeti kad je grad prenapučen i teško je doživjeti svu čar Splita. Boravak u ovim sobama omogućuje gostu drugačiji doživljaj Splita, i to na intimniji, romantični način. Smještene su po dvije na svakom katu, u divnom međuprostoru gradskih ulica i starih krovova, trgova s pogledom na Marjan, Jupiterovog hrama, kampanela Sv. Duje, itd.

Posebnost gotovo svake prostorije unutar hotela Slavija obilježena je ostacima divnih antičkih zidova, lukova i stupova, a činjenica da je hotel smješten u dijelu Palače gdje je bio Dioklecijanov stan daje prostoru dodatnu mističnost.