Više o povijesti restorana Para di šoto

O povijesti prostora restorana

Restoran hotela izgrađen je nad prostorom antičkih rimskih termi Dioklecijanove palače, svojevrsne preteče današnjih wellness i spa.

Prema vjerovanjima starih Rimljana, kupanje, u kombinaciji sa zdravom ishranom, masažom i tjelovježbom, izvor je zdravlja. Prostor koji je to obuhvaćao na jednom mjestu bila su javna kupališta koja se nazivaju thermae (latinski, preko grčkog “thermos” – topao).
U ostalim aspektima, terme možemo zamisliti kao kombinaciju današnje knjižnice, galerije, restorana, tržnice, vježbaonice, bazena i saune. Ove monumentalne građevine Rimskog Carstva bile su centralno mjesto okupljanja, relaksacije, socijalizacije svih ljudi (bogatih i siromašnih; slobodnih i robova, žena i muškaraca; djece i odraslih) i iznimno važan segment života starih Rimljana.
Prostorije u termama bile su linearno nanizane, međusobno povezane i imale različitu ulogu u višesatnom uživanju.
Bazeni su najčešće bili smješteni u apsidama prostorija (polukružni, kupolasti dijelovi građevine) koje su vidljive u glavnoj sali restorana. Centralni podij sale restorana izgrađen je nad hipokaustom, svojevrsnim sustavom podnog grijanja koji se koristio u termama. Hipokaust je prostor ispod poda, ispunjen stupovima koji su podržavali pod, među kojima je strujao topao zrak i grijao prostorije iznad.

Spomenute apside i hipokaust vidljivi su na fotografiji, dok je danas hipokaust u podu prekriven radi očuvanja, a apside su dijelom vidljive.

termeIMG_2644

Uz javne, postojale su i privatne terme koje su služile samo caru i njegovoj obitelji, i primjer baš takvih termi imamo u Dioklecijanovoj palači. Na obje strane južne polovice Dioklecijanove palače bili su termalni objekti; istočne terme i zapadne terme koje su bile vezane uz careve stambene odaje, a svojim se većim dijelom nalaze u prizemlju hotela Slavija. Današnji restoran smješten je u caldariumu, tepidariumu i frigidariumu, glavnim prostorijama nekadašnjih carevih termi.

Terme su nevjerojatno dostignuće rimskog graditeljstva, a njihove ostatke s ponosom čuvamo i prezentiramo u našem restoranu i hotelu.