Sportsko i slobodno penjanje

Sportsko penjanje je natjecateljski sport u kojem se penjač za napredovanje koristi samo svojim tijelom – bez tehničkih pomagala, a oprema služi isključivo za osiguranje. To je oblik slobodnog penjanja po stijeni, pri čemu je sigurnost penjača jedan od najvažnijih faktora. Sportsko penjanje ima za cilj savladavanje teških detalja stijene bez obzira na visinu stijene.
U Splitu djeluje nekoliko penjačkih klubova što ne iznenađuje, obzirom da se entuzijazmom Splićana, 1986.godine. u Splitu održalo 1. državno natjecanje na Marijanu 1986.g pod nazivom „MARJAN 86“,kojeg je organizirao AO HPD “Mosor” i to je bilo ujedno i 4. održano natjecanje u svijetu, na prirodnoj stijeni.

Neka od najljepših penjališta u Splitu i okolicu su:

Marjan – Marjan jedan od kolijevki hrvatskog sportskog penjanja! Zbog gotovo idealne mikroklime koja omogućuje penjanje i za najhladnijih zimskih dana, te prekrasnom prirodnom okruženju park Šume Marjan, udaljen od centra grada 15 minuta šetnje. Marjan se s pravom naziva penjačkom oazom! Prevladavaju smjerovi lakših i srednjih težina, a od postojećih 80-ak, svaki je vrhunske kvalitete.
Markezina Greda – Penjalište iznad Klisa broji otprilike 90 smjerova, većinom onih srednje i visoke teškoće.
Zagrađe (Mosor) –  ili Texas (kako ga često zovu lokalni penjači) trenutno broji preko 50 boulder smjerova, među kojima nešto za sebe mogu naći i početnici i ozbiljni penjači. Radi se o labirintima vapnenačkih stijena raznih oblika i visina, smještenih u netaknutim prirodnim ljepotama, naizgled kilometrima daleko od civilizacije.
Čiovo – Južna strana otoka Čiova, u splitskom akvatoriju, je jedno od najboljih hrvatskih DWS (deep water solo) penjališta! Čiovo je penjalište vrhunskog DWS potencijala!
Omiš – Brojka od preko četrdeset smjerova na ukupno sedam penjališta jamči zanimljiv i uzbudljiv penjacki odmor. Težine smjerova u rasponu su od najlakših, početničkih do najtežih “Orijentacija”, odnosno položaj smjerova u odnosu na strane svijeta, raznovrstan je i omogućuje cjelodnevno penjanje, što u ljetnoj potrazi za hladom nije zanemarivo. Uz klasične, sportske, postoji i nekoliko “big wall” smjerova dugih po tristo i više metara.
Brela – za sportsko penjalište relativno visoka stijena nudi cijeli niz smjerova uglavnom srednjih teškoća, iako ima i dosta lakših smjerova. Ploče koje zahtijevaju preciznost i izdržljivost glavno su obilježje ovog penjališta. Potencijal ove stijene otkrio je austrijski penjač Christian Hacker koji je sa svojim prijateljima opremio gotovo sve smjerove.

Napomena: Podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera.  Ukoliko se odlučite penjati prvi put ili već imate iskustva, molimo da nas kontaktirate na management@hotelslavija.hr kako bismo vam dali kontakt podatke penjačkih klubova u Splitu koje možete kontaktirati i od njih dobiti jako bitne informacije te umanjiti mogućnost nesreća pri penjanju.