Foto safari

Upravo zbog brojnih ljepota koje krase cijelo područje Dalmacije, mnoge su mogućnosti za fotosafari, i svaki od njih je poprilično različit po sadržaju. Ova aktivnost je izrazito interesantna ljubiteljima prirode, a zbog prirodnih ljepota koje uključuje, izrazito je antistresnog djelovanja. Ionako zadivljujući krajolici koje se u fotosafari turi obilazi su objekt predivnih fotografija koji su prava mala umjetnička djela, a onome tko ih je napravio su ujedno trajna uspomena na odmor u Dalmaciji.

S polaskom iz Zadra, grada udaljenog od Splita nešto manje od dva sata vožnje, vrlo je popularan fotosafari donjim tokom rijeke Zrmanje koja se ulijeva u Novigradsko more, inače vrlo slikovit i prirodno neobično lijep kraj. Iz Zadra je također moguće vožnjom u terenskom vozilu objektivom istražiti i Velebit, planinu i park prirode, koji je – osim što je jedan od nacionalnih simbola Hrvatske, poznat i po endemskoj biljnoj vrsti – velebitska degenija.

Južnije od Splita vrlo je popularna ruta fotosafarija rijekom Neretvom, koja obiluje plodnim nizinama, te raznolikom biljnim i životinjskim svijetom. Fotosafari u ovoj varijanti se također odvija čamcem.

U unutrašnjosti ovog područja, osobito je popularna fotosafari ruta po Livanjskom polju terenskim vozilima, koja obuhvaća obilazak dijela planine Cincar, na kojoj su krda divljih konja – jedino stanište divljih konja u ovom dijelu Europe.

U području koji je najbliži gradu Splitu, fotosafari je popularan na rijeci Cetini, obzirom na njen interesantan tok, živopisni kanjon i zanimljive prirodne motive na skoro svakom koraku.

Najraznovrsniji po sadržaju bila bi fotosafari ruta koja javnosti otvara još u smislu turizma neeksponiranu stranu Dalmatinske Zagora. Na ovoj ruti obilaze se planine Dinara, Svilaja i Kamešnice, te potom dio toka rijeke Cetine, te prekrasne i neobične uvale Peručkog jezera.

Kada govorimo o fotosafariju na moru, u vodama oko Splita, popularni su obilasci Modre špilje na Biševu, Stinive na Visu, Zaraća i Potonjeg Dola na Hvaru, Maslinice na Šolti, Plave lagune – Krknjaša na Drveniku Velom. Često se fotosafari tura po morskim lokalitetima kombinira sa poludnevnim ili jednodnevnim izletima, pa – pogotovu u vrijeme ljeta – dobijete najbolje od oba svijeta – uživanje u prirodnim ljepotama fotografiranjem istih, ali i kupanjem i sunčanjem na tim istim mjestima.